Er zijn steeds meer mensen die zich verdiepen in wat je zou kunnen besparen met de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Zeker met het oog op de alsmaar stijgende energieprijzen, is het voor steeds meer mensen aantrekkelijk om steeds meer zelfvoorzienend te worden qua energie gebruik.
Maar waar begin je, hoe duur is het om zonnepanelen aan te schaffen, want hoeveel panelen heb je überhaupt nodig? Dat zijn de meest voor de hand liggende vragen die dan opkomen en wij hebben daarvoor geprobeerd de meest praktische tips en antwoorden te geven en vind je vijf factoren die invloed kunnen hebben op het aantal zonnepanelen en je mogelijkheden.
Zonnepanelen installeren: wat kost het?
Om de kosten van de aanschaf en installatie van zonnepanelen te kunnen bepalen en zo te bepalen of het je voldoende rendement oplevert, zijn er een aantal factoren die daarbij een rol spelen.
Het stroomverbruik speelt hierin een belangrijke rol. Hoe meer mensen je huishouden omvat, hoe hoger het verbruik uiteraard. Hoe kom je hier achter? Op de jaarrekening die je ontvangt van de energieleverancier staat wat je jaarverbruik is.
Dakoppervlak en maten
Naast stroomverbruik, speelt ook dakoppervlak van je huis een rol in de hoeveelheid benodigde zonnepanelen. Het is goed om te weten hoeveel ruimte je hebt op het dak. Algemeen genomen is een dakoppervlakte van 15 tot 30 m2 voldoende voor de installatie van panelen. Let daarbij ook goed op de afmetingen van de panelen. Om de beschikbare ruimte van het dak zo optimaal te benutten, is het van belang dat je hiervoor iemand inhuurt die maatwerk kan leveren.
Hellingshoek en dakrichting en vermogen van zonnepaneel
De hellingshoek en de dakrichting zijn beide ook belangrijk wanneer de zonnepanelen geplaatst gaan worden. De meest ideale hellingshoek van het dak is tussen de 30-40 graden, dan wordt de meeste energie opgewekt. Daarnaast zijn er vier soorten dakrichtingen:
- Zuidelijke dakrichting: dit is het meest ideaal voor zonnepanelen, omdat de daken in het middaguur naar de zon staan, waardoor optimaal energie opgewekt kan worden.
Zuidoostelijk of zuidwestelijke dakrichting: ook deze dakrichting is nog steeds erg gunstig, met een rendement van meer dan 90%. Het dak staat niet op het warmst van de dag naar de zon, maar wel voor een groot gedeelte. - Oostelijk of westelijke dakrichting: bij deze dakrichting ligt het rendement tussen de 80-90%. De ochtend zorgt voor meer energie bij oostelijke daken en met de middagzon is het rendement hoger bij westelijke daken.
- Noordelijk dak: een noordelijk dak levert het minste rendement. Vaak wordt plaatsing van zonnepanelen hierbij omdat het te weinig rendement oplevert.
De installatieomvang wordt tevens bepaald door het vermogen dat een zonnepaneel heeft. De zonnepanelen met het hoogste wattpercentage zijn vaak het duurst.Schakel altijd een zonnepanelen specialist in
Wil je meer informatie, zonnepanelen berekenen of advies op maat? Dan is het zeker aan te raden om jezelf goed te laten informeren door een specialist op het gebied van zonnepanelen. Zij kunnen je adviseren en meedenken in al je vragen zodat je vervolgens een keuze kunt maken.
Geef een reactie