Het gebruiksoppervlak is een veel gebruikt begrip in de vastgoedwereld. De afkorting van gebruiksoppervlak is GBO of GO. Dit staat voor de oppervlakte waarvoor wordt ingeschat dat het nuttig gebruikt kan worden. Het is de oppervlakte gemeten op het niveau van de vloer, tussen de scheidingsconstructies die de ruimte of groep van de ruimte omhullen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er wel en niet valt onder de berekening van het gebruiksoppervlak.
De bepaling van het gebruiksoppervlak
Het gebruiksoppervlak is het totale vloeroppervlak tussen omsluitende wanden van de gebruiksfunctie, maar hierin tellen een aantal vaste obstakels binnenshuis niet mee. Je kunt hierbij denken aan dragende binnenwanden, maar ook schalmgaten, vides of een liftschacht groter dan 4m2. Ook vloeroppervlaktes met een vrije hoogte kleiner dan 1,5e meter neem je niet mee in de berekening. Let echter wel op, een vloer onder de trap of hellingbaan tellen wel weer mee. Daarnaast telt binnen een vrijstaande bouwconstructie een trap, een leidingschaft niet mee als de horizontale doorsnede groter is dan 0,5 m2.
Grenslijn binnen het gebruiksoppervlak
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de bepaling van de grenslijn binnen het gebruiksoppervlak. Hiervoor wordt een incidentele nis of uitsparing en een incidenteel uitspringend bouwdeel niet meegerekend, wanneer het grondvlak kleiner is dan een halve vierkante meter. Hierdoor is het mogelijk de indeling van een gebouw te corrigeren, zonder dat de gebruiksoppervlakte hiervan verandert. Dit is echter wel een verschil met het netto vloeroppervlak. Hierbij wordt de oppervlakte van de scheidingswanden afgetrokken van het bruto vloeroppervlak.
NEN 2580
Het gebruiksoppervlak wordt bepaald volgens de NEN 2580. Dit staat voor de Nederlandse norm voor oppervlakken van terreinen met een bouwbestemming, vloeroppervlakten en inhouden van gebouwen of delen daarvan. Het is van belang om deze meting op een transparante en uniforme wijze te laten plaatsvinden, omdat een huurder of verhuurder het exacte aantal vierkante meters in beeld wil hebben. Hiervan wordt een meetrapport opgesteld dat alle berekeningen erg overzichtelijk maakt. Het wordt niet alleen gebruikt voor het gebruiksoppervlak, maar ook voor andere doeleinden zoals de vaststelling van de waarde van een pand. Erg handig!
Geef een reactie