Tijdens bouwprojecten worden ontzettend veel gegevens verzameld en gebruikt. Deze data moet vervolgens beheerd, georganiseerd, geanalyseerd en gedistribueerd worden. Zonder de juiste data en efficiënt gebruik daarvan verloopt het project namelijk niet soepel en efficiënt. Voor het beheren, organiseren, analyseren en distribueren van projectdata gebruik je een CDE. Dit staat voor Common Data Environment, oftewel een gemeenschappelijke gegevensomgeving. Hierin plaats je alle data en workflows voor het project. Hieronder lees je meer over een CDE.
Niet elke bouwer werkt al met BIM: CDE staat dus voor Common Data Environment. In principe moet je dit zien als een digitaal informatieplatform waarop je de opslag en toegang van data centraliseert. Voorbeelden van gegevens die worden opgeslagen op een CDE zijn rapporten, materiaalspecificaties, contracten, et cetera. Daarnaast biedt een goed CDE vandaag de dag ook de mogelijkheid om BIM-bestanden op te slaan en te tonen.
Wat is CDE nog meer? Alle gegevens die gecreëerd zijn door het projectteam worden opgeslagen op dit platform. Dit geldt bijvoorbeeld voor de gegenereerde data tijdens de ontwerp-, constructie- en exploitatiefasen. Alle betrokkenen van het project hebben toegang tot de CDE. Hiervoor kunnen ze een smartphone gebruiken, maar ook een computer of tablet. Op de bouw worden soms zelfs machines aangesloten op de Common Data Environment.
Bij veel bouwprojecten wordt gebruik gemaakt van een CDE. De bouw haalt met name veel voordeel uit het gebruik van een CDE omdat je vaak met veel verschillende partijen samenwerkt. Al deze verschillende partijen wisselen onderling ook nog eens een grote hoeveelheid gegevens met elkaar uit. Deze uitwisseling is makkelijker met behulp van een CDE.
Voordelen van CDE
Vandaag de dag zijn er meerdere CDE-platforms die je kunt gebruiken. Bepaal zelf welke optie het meest geschikt is voor jouw bedrijf. Over het algemeen bieden ze altijd de volgende voordelen:
- Het voorkomen van onvolledige gegevens: Soms gaat informatie over het project verloren als het uitgewisseld wordt. Ook kunnen de details verloren gaan. Dit risico verklein je met een CDE. Alle gebruikers werken namelijk vanuit hetzelfde gecentraliseerde platform waardoor de data nauwkeurig opgeslagen wordt.
- Het verbeteren van de kwaliteit en efficiëntie: Het is belangrijker dan ooit dat bouwprojecten goed en op tijd worden opgeleverd. Het blijft mensen werk, dus het gaat soms mis. Toch kun je deze kans verkleinen door een CDE te gebruiken. Een CDE kan met name helpen om de besluitvorming te bevorderen en heeft daardoor een positief effect op de kwaliteit en efficiëntie van een project.
- Het bieden van toegang: Bij een bouwproject zijn vaak veel mensen betrokken. Ze moeten allemaal gebruik maken van dezelfde gegevens. Een CDE biedt deze mogelijkheid. Alle betrokkenen hebben namelijk altijd en overal toegang tot dit platform.
Geef een reactie