Elk kind houdt van schommelen. Hoe hoger en harder, hoe beter. Het is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed. Schommelen bevordert het evenwichtsorgaan van kinderen, maar het is ook goed voor volwassenen. Schommelen heeft een therapeutische waarde omdat het zorgt voor rust en stress vermindert.
Schommel alleen of met zijn tweeën
Schommelen kan op verschillende manieren. Met de bekende schommel met zitplank en touwen, de nestschommel, familieschommel en schommelbank. Een nestschommel heeft meestal een rond zitvlak van gevlochten touw. Ze zijn er in diverse maten zodat er meerdere personen tegelijkertijd kunnen schommelen. Een grote nestschommel wordt ook wel loungeschommel genoemd. Op een schommel kun je zitten of staan. Door verschillende posities in te nemen wordt schommelen anders ervaren.
Schommelen is bewegen en zweven
Schommelen is van alle tijden en dat is niet zo vreemd. Door te schommelen lijk je te zweven door de lucht. Het zorgt dat kinderen bewegen wat goed is voor de spierkracht, conditie en lenigheid. Bijkomend voordeel is dat het bewegen in de buitenlucht gedaan wordt. Naast de schommel zijn er andere speelattributen die zorgen voor beweging. Kinderen dienen per dag minimaal één uur intensief te bewegen. Dit lijkt niet erg lang, maar veel kinderen halen deze beweegrichtlijn niet. Ook baby’s vinden schommelen prettig en worden rustig door het heen en weer bewegen.
Schommels voor binnen en buiten
Schommels hebben een eenvoudige houten of metalen constructie. Veel constructies bieden ruimte voor twee schommels naast elkaar of wordt gecombineerd met ringen. Voor de veiligheid is een deugdelijke verankering noodzakelijk zoals een grond- of betonanker. Schommels zijn ook in de woning te monteren, bijvoorbeeld in de kinderkamer. Het zijn fraaie indoorschommels die met een plafondplaat of haak zijn te bevestigen.
Geef een reactie