meubelwielen

Waar je op moet letten bij het kopen van meubel- of transportwielen

Als je een beetje handig bent, is het ontzettend leuk om zelf meubels te (ver)maken. Zo’n meubelstuk is immers extra waardevol als je er zelf bloed, zweet en tranen voor hebt moeten doorstaan. Als je zelf meubels gaat maken, kan het zomaar zijn dat je wielen nodig hebt. Naast meubelwielen, zijn ook industriële bok- en zwenkwielen zowel stijlvol als praktisch om te gebruiken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het aanschaffen van wielen voor jouw meubelstuk.

1. Gebruiksdoel

Bedenk in de eerste plaats waarvoor je de wielen precies wilt gaan gebruiken. Oftewel: concretiseer het gebruiksdoel van de wielen. Het is hierbij belangrijk dat je rekening houdt met de belasting van de wielen. Wil je de wielen bevestigen onder een lichtgewicht salontafel of onder een zware metalen stellingkast? Vanzelfsprekend vraagt een stellingkast om meer draagvermogen dan een salontafel.

2. Wielsoort

Er zijn diverse wielsoorten verkrijgbaar om onder meubelstukken te bevestigen.

  • Meubelwielen: Meubelwielen zijn geschikt om onder vrijwel ieder type meubelstuk te bevestigen. Ze zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen en uitvoeringen. Het draagvermogen van meubelwielen ligt doorgaans tussen de 10 en 80 kg.
  • Bokwielen: Bokwielen vallen onder transportwielen. Deze hebben een industriële uitstraling. De belasting van bokwielen is hoger dan die van een doorsnee meubelwiel (grofweg tussen de 50 en 2500 kg). Bokwielen zijn echter niet erg wendbaar, maar voornamelijk geschikt om in één richting te bewegen.
  • Zwenkwielen: Zwenkwielen zijn tevens transportwielen met eveneens een hoog draagvermogen. Zwenkwielen zijn doorgaans prijziger dan bokwielen, maar wel bijzonder wendbaar. Ze kunnen namelijk 360 graden draaien.

3. Loopvlak

Vervolgens kun je kiezen tussen diverse bandtypes van het wiel. Oftewel: het loopvlak.

  • Rubber: Rubberen wielen zijn een goedkope oplossing voor lichte- en middelzware belastingen, maar kunnen wel zwarte strepen op de vloer achterlaten.
  • Polyamide of nylon: Polyamide of nylon heeft een bijzonder lage rolweerstand, rolt geruisloos en laat bovendien geen sporen na.
  • Polyurethaan: Polyurethaan heeft veruit het hoogste draagvermogen. Tevens scoort het materiaal ook prima op rolweerstand en blijft er nauwelijks vuil aan hangen.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.