Ben je een enorme tuinliefhebber en kweek je graag je eigen groenten, fruit of kruiden? Dan is het in Nederland altijd een grote uitdaging. Bepaalde gewassen hebben weinig zon nodig, maar veel groenten en fruit kun je alleen goed kweken met zo nu en dan een stevig zonnetje erboven en een bepaalde luchtvochtigheid. Daarom is het een aanrader om een tuinkas aan te schaffen als je graag je eigen gewassen wilt verbouwen het gehele jaar door, zonder last te hebben van de Nederlandse weersomstandigheden. Hieronder de grootste voordelen van het hebben van een tuinkas op een rij.
Beschermd de gewassen
In Nederland valt er regelmatig een fikse bui, wat niet altijd goed is voor gewassen, zeker niet als ze nog midden in het kwetsbare groeiproces zitten. Een tuinkas beschermd de gewassen tegen weersomstandigheden of stevige vorstperiodes. Ook houd je vogels en ongedierte makkelijker buiten de deur als je gewassen laat groeien in een tuinkas. Je kunt deuren en ramen namelijk sluiten en er anders voor zorgen dat de vogels buiten blijven door speciaal doek of zeil te spannen.
Zelf invloed uitoefenen
Veel tuinkassen bezitten ramen of dakplaten die open kunnen, waardoor je zelf kunt bepalen wat de optimale temperatuur in de kas moet zijn. In de zomer kan het soms goed zijn om wat meer frisse lucht door de kas te laten waaien. Of om alles juist gesloten te houden en de vochtigheid omhoog te laten schieten. Heb je een eenvoudige tuinkas, dan dien je dit zelf te regelen. Heb je een geavanceerde, duurdere versie, dan zijn er zelf automatische opties, waarbij een dakplaat of raam automatisch kan openen of sluiten bij het bereiken van een bepaalde temperatuur in de kas.
Verse producten
Uiteraard smaken zelfgekweekte gewassen uit je eigen kweekkas het lekkerste. Al is het maar omdat je weet dat deze zelfgekweekte gewassen vrij zijn van bestrijdingsmiddelen en andere chemicaliën. En hoe leuk is het om een maaltijd of salade te bereiden en te vertellen dat je deze maaltijd hebt samengesteld met groenten en fruit uit eigen kas. Ook weet je precies hoe ver je gewassen zijn, aangezien deze direct na het groeiproces zijn geoogst en gebruikt worden om op te eten. Bij gewassen uit de winkel is het altijd de vraag hoelang het er al ligt, wat er voor bestrijdingsmiddelen opgespoten zijn om het product langer houdbaar te maken en welke weg het gewas heeft afgelegd om in de supermarkt terecht te komen.