valbeveiliging

Valongelukken voorkomen met valbeveiliging

Een ongeluk zit in een klein hoekje, vooral in de bouw. Een van de meest voorkomende ongevallen in de bouw is een val van grote hoogte, bijvoorbeeld van een dak of een steiger. Dit kan al gebeuren door gereedschap dat ergens ligt of een ladder die niet helemaal goed staat. De gevolgen van zo’n val kunnen groot zijn, zoals een gebroken ruggenwervel of hersenschade. Valbeveiliging is daarom erg belangrijk en ook verplicht.

Risicoanalyse

Werken op grote hoogte behoort tot de gevaarlijkste werkzaamheden die er zijn. Van tevoren is het dus belangrijk om mogelijke risico’s in kaart te brengen door een risicoanalyse uit te voeren. Zo weet je zeker dat je aan alle veiligheidseisen voldoet en voorkom je boetes. Als bedrijf moet je namelijk maatregelen nemen als het werk op een hoogte van 2,5 meter of meer wordt uitgevoerd. Ook als er gewerkt wordt boven water of wegen en het hoogteverschil kleiner is dan 2,5 meter moeten er maatregelen genomen worden.

Soorten valbeveiligingsmiddelen

Er zijn twee soorten valbeveiliging, namelijk collectieve valbeveiligingsmiddelen en persoonlijke valbeveiligingsmiddelen. Met collectieve valbeveiligingsmiddelen worden middelen als hekwerken, relingen, steigers en ladders bedoeld die bouwmedewerkers permanent beschermen. In het geval dat collectieve valbeveiliging niet voldoende is, moeten er persoonlijke valbeveiligingsmiddelen gebruikt worden. Zo kan iemand die op grote hoogte werkt een veiligheidsharnas dragen dat met een vallijn vastzit aan een steiger of dak. Valt degene, dan vangt het harnas de klap op en blijft de persoon boven de grond hangen. Ook helmen en gordels zijn voorbeelden van persoonlijke valbeveiligingsmiddelen. Voor dergelijke beveiligingsmiddelen kun je terecht bij gespecialiseerde bedrijven als Safety One Solutions.

Bewustwording en training

Naast valbeveiliging is bewustwording ook belangrijk om ongevallen te voorkomen. Mensen die vaak op grote hoogte werken worden namelijk automatisch onvoorzichtiger en zijn minder bedacht op risico’s. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het veilig gebruiken van ladders en het op de juiste manier gebruiken van valbeveiligingsmiddelen. Door bouwmedewerkers te trainen om veilig te werken neemt het aantal ongevallen af.

Tot slot

Iedere werksituatie en gebouw is weer anders en daarom is het aanschaffen van valbeveiliging geen routineklus. Om te zorgen dat je als bedrijf alle risico’s goed afdekt is het daarom een goed idee om een specialist in te schakelen om de situatie in kaart te brengen. Zo weet je zeker dat je aan alle veiligheidseisen voldoet en iedereen veilig werkt.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.