Gaan jullie een nieuw huis bouwen of een woning opnieuw inrichten door middel van een verbouwing? Neem dan even de tijd om te kijken waar de stopcontacten zich momenteel bevinden in huis. Zit er in iedere ruimte een stopcontact, is één doos voldoende en zitten deze op de juiste hoogte? Ondanks vandaag de dag heel veel via Wifi werkt binnenshuis, geldt over het algemeen de stelling “je kunt nooit genoeg stopcontacten hebben”. Wanneer jullie nog niet gestuct, behangen of geverfd hebben, is het nog mogelijk om zonder al te veel extra werk een stopcontact bij te laten maken.
Wat is de handigste plek voor een stopcontact?
Zeer waarschijnlijk hebben jullie in de oude woning best wel eens gedacht; wat zou het handig zijn als er hier een stopcontact aanwezig was! Soms om een lamp te kunnen plaatsen of je telefoon op te laden. Soms om een elektrisch apparaat neer te zetten zoals een koffiezetter of een waterkoker.
Voordat jullie verder gaan met het opbouwen en inrichten van de woning is het dus verstandig om iedere ruimte te doorlopen en te kijken waar zich stopcontacten bevinden. Probeer de ruimte ingericht te zien, waar komt er een bureau om aan te werken of een luie stoel waar je een boekje wilt lezen? Kijk ook hoeveel stopcontacten er boven het aanrecht zitten, daar gebruik je namelijk ook nogal wat apparaten met stekker. Zijn er vervolgens nog voldoende vrije stopcontacten als je alle lampen en apparatuur in de stopcontacten hebt aangesloten? Want ook de stofzuiger moet bijvoorbeeld tijdelijk even wat stroom hebben om de vloer te kunnen schoonmaken. Het is vervelend als je hiervoor eerst een andere stekker moet verwijderen.
Op welke hoogte moet het stopcontact komen?
In wat oudere huizen zien we stopcontacten voornamelijk op de hoogte waar de lichtknop ook te vinden is. Natuurlijk is dit handig, omdat je nu niet hoeft te bukken om de stekker erin te stoppen bijvoorbeeld wanneer je wilt gaan stofzuigen of de IPad wil opladen die op het kastje ligt. Ondanks Schneider Electric hele mooie stopcontacten heeft, wil men vandaag de dag deze toch niet direct in het zicht hebben zitten. Daarom worden veel stopcontacten laag boven de grond of zelfs in de vloer verwerkt. Er zijn ook mensen die kiezen om enkele stopcontacten hoog boven in de hoeken van de muren te maken voor het ophangen en aansluiten van een soundsystem. Wanneer jullie nu toch bezig zijn met het op papier inrichten van de woning, kijk dan direct op welke hoogte het voor jullie fijn is dat er stopcontacten zijn geplaatst.
Verschillende soorten stopcontacten
Stopcontacten maken deel uit van schakelmateriaal. Een stopcontact wordt ook wel een wandcontactdoos (WCD) genoemd. Er zijn verschillende soorten stopcontacten verkrijgbaar. Zijn er ook kleine kinderen in huis? Dan is het verstandig om te kiezen voor een stopcontact met kinderbeveiliging. Buiten en in de schuur worden meestal opbouw stopcontacten gebruikt, binnenshuis inbouw stopcontacten. Er zijn enkele, dubbele en zelfs driedubbele stopcontacten verkrijgbaar. Daarnaast kennen we tegenwoordig ook de stopcontacten met USB. Deze zijn heel handig voor het opladen van je telefoon, iPad of een ander apparaat wat op USB werkt. Uiteraard hebben jullie daarnaast nog de keus uit verschillende kleuren en stijlen stopcontacten.
Geef een reactie