Uiteraard moet je tijdens het klussen op hoogte met een rolsteiger altijd zorgen voor je eigen veiligheid en de veiligheid van de mensen om je heen. Er bestaan lage rolsteigers, maar ook enorm hoge rolsteigers. Als je op een rolsteiger aan het werk bent, is het zaak om elk moment waakzaam te zijn en goed uit te kijken hoe je werkt en waar je loopt. Hieronder meer tips en adviezen voor veilig op hoogte klussen met een rolsteiger.
Veiligheid en controle voorop
Uiteraard moet je er bij een rolsteiger altijd voor zorgen dat deze veilig en stabiel staat opgesteld. Je wilt er tenslotte zeker niet vanaf vallen omdat de rolsteiger niet stabiel en veilig is opgebouwd. Rolsteigers horen een NEN EN 1004 keurmerk te hebben en bij hoge rolsteigers moeten er documenten overhandigd worden en dient er een professioneel de rolsteiger op te bouwen op de juiste manier en te checken of de rolsteiger daadwerkelijk goed is opgebouwd.
Ook vanuit de ARBO zijn er richtlijnen opgesteld voor het opbouwen van rolsteigers. Bovenstaande veiligheidseisen vallen hier ook onder, net als het feit dat een rolsteiger bij onstabiele ondergronden moet worden verstevigd met profielen, platen of extra uitzetpoten. Verdere zaken waar rekening mee gehouden dient te worden zijn; stroomleidingen die in de directe nabijheid geplaatst zijn, deuren en ramen die achter de rolsteiger zitten en niet meer open- of dicht kunnen tijdens werkzaamheden, duidelijke afbakening of markeringen rondom de rolsteigers en steigers die geplaatst zijn op plekken die veel wind pakken, moeten ook goed en stabiel gemonteerd worden. Tevens moet er altijd valbescherming aanwezig zijn, zodat je niet direct naar beneden kunt vallen als je struikelt. Vaak kan een steiger op hoogte extra beveiligd kan worden door er bijvoorbeeld randbeveiliging aan toe te voegen, waardoor de kans dat je valt een stuk kleiner wordt.
Don’t s op een rolsteiger
Er wordt afgeraden om langs de voor- of achterkant van de rolsteiger omhoog te klikken. Dit is zeer onveilig. Het is niet voor niets dat de meeste rolsteigers een zijkant hebben met een trap of verstevigde zijkanten met treden waaraan je omhoog kunt klimmen. Zet ook geen trap of verhoging op de steiger om hoger of verder te kunnen reiken, dit is levensgevaarlijk. Ook is het zeer onverstandig om de rolsteiger in beweging te brengen of te verplaatsen als er iemand op staat. Ook het ophangen van gereedschap of attributen aan de steiger is gevaarlijk, omdat deze attributen naar beneden kunnen vallen en voor gevaar kunnen zorgen of op iemands hoofd terecht kunnen komen. Ben je er niet zeker van of je een rolsteiger thuis op de juiste manier hebt opgebouwd, win dan altijd advies in bij een gespecialiseerd bedrijf, je wilt namelijk niet op je geweten hebben dat er ongelukken mee gebeuren.
Geef een reactie