Hoe bereken je de terugverdientijd van zonnepanelen?

0
1
terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Je denkt er al een tijd over na om je huis te voorzien van zonnepanelen op het dak of de schuur. Echter is het eenmalig wel een forse investering en je weet ook niet precies hoeveel het maandelijks scheelt en binnen hoeveel jaar je de kosten gemiddeld hebt terugverdiend. Hieronder proberen wij een duidelijker beeld te schetsen en berekenen wij de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld van de zonnepanelen terugverdientijd

Je laat bijvoorbeeld 10 zonnepanelen op je dak installeren, wat ongeveer neerkomt op 4500-5000 euro aan kosten. Inclusief de BTW die je terug kunt vragen via de Belastingdienst van ongeveer 1000 euro. Ongeveer 330 Watt piek per zonnepaneel zorgt voor 3300 kilowatt uur aan stroom. Als de elektriciteitsprijs 0,22 cent bedraagt, levert dat jaarlijks een besparing op van 726 euro. In dit voorbeeld zal de terugverdientijd dus rond de 6 jaar liggen (zonder teruggave van de BTW). Bij het plaatsen is het ook belangrijk om te kijken of de installatie, meerkosten, type zonnecellen, garantie en dergelijke zijn inbegrepen.

Kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van het gebruikte materiaal is van essentieel belang om te zorgen voor een optimale energieopbrengst. Liever kwalitatief hoogwaardige zonnecellen in zonnepanelen die duurder zijn, dan slechtere kwaliteit zonnecellen die sneller stuk gaan en niet zorgen voor optimale efficiëntie vanuit je zonnepanelen. Je kunt namelijk ook niet met het blote oog zien of je zonnecellen nog werken of intussen al gedeeltelijk stuk zijn en geen stroom meer opvangen. Normaal gesproken gaan de panelen ongeveer 25 jaar mee, dus je zal dan kunnen genieten van een flink aantal jaar met ‘gratis stroom’, omdat je de investering er inmiddels allang uit hebt. De zonnepanelen liggen dan bij voorkeur wel op het zuiden, omdat het zuidwesten of zuidoosten voor minder energieopbrengst zorgen.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen: met of zonder salderingsregeling?

Vaak wordt de terugverdientijd berekent met de huidige salderingsregeling. Echter zal deze vanaf 2023 wijzigen. Met de salderingsregeling van dit moment wordt stroom die je niet gebruikt automatisch teruggeven aan het energienet en hier word je voor gecompenseerd op je energierekening. Deze salderingsregeling zal vanaf 2023 gaan veranderen en afgebouwd worden tot 2030. Er zal dan een regeling komen vanuit de energieaanbieder die je op een andere manier zal compenseren voor de stroom die je teruglevert aan het energienet.

Waar moet je nog meer aan denken?

Het is ook verstandig om te kijken of er in jouw gemeente eventueel nog een regeling geldt om subsidie aan te vragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. De BTW terugvragen via de Belastingdienst is sowieso mogelijk. Hoe dan ook blijft het laten plaatsen van zonnepanelen een goede investering, zowel om je huis te verduurzamen en je energielabel naar beneden te brengen als om je huis eventueel makkelijker te kunnen verkopen in de toekomst. Je bespaart direct op je maandelijkse energierekening en vanaf 5 a 6 jaar heb je de complete investering er al uit en heb je er alleen nog maar maandelijks voordeel van. Wil je nog meer informatie vergaren voordat je een beslissing neemt? Kijk dan voor meer informatie naar zonnepanelen kosten online om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.