Een foto ophangen of een schutting in elkaar zetten. In beide gevallen heb je waarschijnlijk schroeven nodig, maar welke schroeven zijn het beste? Er is een breed scala aan schroeven op de markt en niet alle schroeven zijn geschikt voor elke klus. In deze blog lees je meer over de verschillende soorten schroeven en hun toepassingen.
Houtschroeven
Houtschroeven zijn zeer geschikt om verschillende houten delen met elkaar te verbinden of hang- en sluitwerk te bevestigen. De meeste houtschroeven hebben een boorpunt en schroefdraad die het meest geschikt is voor gebruik in hout. Er zijn verschillende soorten houtschroeven. Er zijn houtschroeven met platte kop, bolkop of lenskop. Het voordeel van een platte kop is dat de kop gelijk ligt met het houtoppervlak. Dit is niet het geval bij bolkoppen en lenskoppen. Daarnaast zijn er diverse houtschroeven voor specifieke doeleinden. Zo worden er speciale terrasschroeven gebruikt om houten planken buiten te bevestigen.
Metaalschroeven
Deze worden ook wel zelfborende schroeven genoemd. Er zijn veel soorten schroeven voor metaal, zoals cilinderkopschroeven en platkopschroeven. Platkopschroeven worden gebruikt voor lichte tot middelzware verbindingen. Cilinderschroeven worden alleen gebruikt voor lichte verbindingen die een onzichtbare verbinding vereisen. Naast metalen schroeven zijn er ook bouten. Ze verbinden verschillende materialen met elkaar, maar kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met hun corresponderende tegenhangers (zoals moeren). Er zijn verschillende soorten bouten. Voor houten verbindingen worden slotbouten met vierkante bevestigingen gebruikt. De vierkante kop voorkomt dat de schroef gaat draaien wanneer de moer wordt aangedraaid.
Plaatschroeven
Plaatschroeven worden gebruikt om dunne onderdelen te bevestigen. Hierbij kun je denken aan metalen of kunststof platen. Plaatschroeven zijn over het algemeen gemaakt van gehard staal of roestvrij staal. Deze laatste variant kan ook buiten gebruikt worden. Plaatschroeven hebben altijd een boorpunt, maar afhankelijk van het materiaal is voorboren aan te raden. Je moet ervoor zorgen dat de diameter kleiner is dan de diameter van de schroef. Er zijn ook plaatschroeven met verschillende koppen verkrijgbaar. Er zijn plaatschroeven met platte kop, zeskantplaatschroeven en lenskopplaatschroeven.
Gipsplaten schroeven
De gipsplaatschroeven hebben een trompetkop. Deze kop zorgt ervoor dat bij het indraaien in bijvoorbeeld het stucplaat het gat netjes afgedekt wordt. Door de speciale bitjes kan de schroef soepel in het materiaal worden geschroefd. De gipsplaatschroeven zijn gefosfateerd. Fosfateren is een speciale behandeling van het oppervlak die bruine vlekken op het plafond kan voorkomen. Door deze behandeling hebben gipsplaatschroeven een betere hechting op plamuurgips en andere materialen.
Spaanplaatschroeven
Spaanplaatschroeven zijn speciaal ontwikkeld voor de machinale verwerking, er zijn dus geen rechte gleuven, maar bijvoorbeeld een torx indruk. Deze schroeven worden voornamelijk gebruikt voor spaanplaat, dennenhout, meubelplaat, vezelplaat van gemiddelde dichtheid en multiplex. Gebruik in hardhout vereist voorboren. De dikte van de boor moet ongeveer gelijk zijn aan de dikte van de kern. Uiteraard is dit type in vele varianten uitgevoerd en voor vele doeleinden inzetbaar. Er zijn vele maten schroeven om uit te kiezen. Spaanplaatschroeven zijn vaak van een hardere staalsoort gemaakt dan houtschroeven, dit door hun dunne kern.
Geef een reactie