werkschoenen

Nieuwe normeringen voor werkschoenen

De laatste jaren zijn er veel nieuwe werkschoenen en veiligheidsschoenen op de markt gekomen. Niet alleen lijken de nieuwe werkschoenen steeds meer op casual schoenen maar ze zijn ook lichter en comfortabeler als vroeger. Nog maar 15 jaar geleden was er de keuze in hoog of laag, zwart of bruin. Dat is gelukkig wel veranderd. Tegenwoordig zijn er voor elk beroep veiligheidsschoenen die aansluiten bij de werkzaamheden. Met de komst van deze nieuwe schoenen was er ook behoefte aan het uitbreiden van veiligheidsnormeringen.

SRnormering: de slipweerstand van werkschoenen

De veiligheidsschoenen worden getest op slipweerstand op een betegelde vloer. Bij de nieuwe normering EN ISO 20345 certificering wordt deze sliptest op wasmiddel uitgevoerd. Ook is er nog een aanvullende normering (SR) waarbij de slipweerstand getest wordt op een vloer met olie.

Anti-Perforatie zool

Dit is de meest uitgebreide aanvulling met 3 nieuwe normeringen die betrekking hebben op de perforatie bestendige zool. Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen werkschoenen met een stalen tussenzool (P) of werkschoenen die een composiet of kevlar tussenzool hebben. Verder wordt er gekeken naar de grootte (diameter) van de spijker of nagel die de zool kan doordringen. De werkschoenen met een PS-normering zijn getest tot een diameter van 3mm en de PL-normering is getest tot een doorsnee van 4.5 mm.

LG normering voor werken op een ladder

Werkschoenen met een LG normering hebben een “hak” waardoor je meer grip blijft houden op een ladder. Dit was voorheen nooit omschreven.

Waterbestendige werkschoenen of waterdicht?

Werkschoenen die een waterafstotend bovenmateriaal hebben krijgen een WPA-normering waarmee ze als waterbestendig worden aangemerkt. Hebben werkschoenen (en werklaarzen) een waterdicht membraan en waterdichte stiksels dan voldoen ze aan de S6 of S7 klasse. Het huidige label WR (water resistant) vervalt dus met de nieuwe normering en hiervoor in de plaats komen de klassen S6 en S7 .

SC-normering: Hoe slijtvast is de kruipneus van de werkschoen

De SC normering zegt iets over de slijtvastheid van de kruipneus (overneus) van je schoenen. Dit is vooral van toepassing wanneer je knielend werk verricht waardoor je neus sneller slijt. Het is dan duurzamer maar ook veiliger om werkschoenen met een overneus te dragen. Als de neus van je schoenen slijt aan de bovenkant kan de beschermneus ook los komen te zitten waardoor deze niet meer beschermd tegen impact.

De nieuwe normeringen zijn al van kracht, maar nog niet verplicht.

De nieuwe normeringen hebben grote gevolgen voor het productie proces van de fabrikanten. Zij hebben uiteraard tijd nodig om bestaande werkschoenen opnieuw te laten testen. Er is daarom een overgangsperiode vastgesteld van 5 jaar.

Er zijn overigens wel al werkschoenen verkrijgbaar met de nieuwe normering.
Puma heeft de nieuwe Heritage lijn geproduceerd en gecertificeerd volgens de nieuwste normeringen. Deze zijn sinds begin februari verkrijgbaar.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.