Moestuin beginnen voor beginners

Moestuin beginnen voor beginners

Het is een enorme trend; gezond en vooral het biologisch eten van groenten en fruit. Dit zijn namelijk groenten en fruit die geteeld zijn zonder bestrijdingsmiddelen. Biologische groenten en fruit zijn daardoor erg prijzig in de winkel en het is dus niet voor iedereen weggelegd om dit gezonde goed dagelijks te nuttigen en op tafel te zetten. Hoe leuk is het dan om zelf een moestuin te beginnen en je eigen groenten en fruit te telen op een verantwoorde manier. Maar… hoe begin je aan het aanleggen van een moestuin? En kies je voor plantjes of groentezaden? Lees hieronder onze tips voor beginners die een moestuin willen beginnen.

Moestuin beginnen? Kies de juiste plek!

Het meest belangrijke is het vinden van een goede plek in de tuin. Deze plek moet zon en voldoende licht kunnen ontvangen en het liefst niet vol in de wind liggen. Dit zijn de basisregels voor het kiezen van een moestuinplek. Is de juiste plek eenmaal gevonden, dan is het belangrijk om de grond vlak te maken, de aarde om te spitten en het onkruid zoveel mogelijk te verwijderen. Mocht je twijfelen aan de ondergrond, haal dan een paar zakken moestuingrond bij het tuincentrum. Daarna kun je gaan bepalen wat voor soorten groenten je zou willen telen. Begin niet gelijk met 10 verschillende soorten groenten, maar begin simpel met groenten zoals sla, bonen of paprika’s. Zaden kopen kan gemakkelijk online of bij een tuincentrum in de buurt. Heb je een keuze gemaakt in de groenten die je wilt gaan telen, bekijk dan goed hoeveel ruimte ze nodig hebben om te groeien, dit is bij elke groentesoort anders! Ook kruiden kun je eenvoudig verbouwen in potjes of in de grond als leuke toevoeging aan je moestuin.

Wanneer leg je een moestuin aan?

Je begint met het aanleggen van een moestuin na de vorstperiode. Dit kan door middel van het planten van kleine plantjes of het zaaien van groentezaden. Je begint dus met kleine plantjes of groentezaden kopen om deze vervolgens te zaaien of te planten. Uiteraard duurt het bij zaadjes langer voordat er groenten op zullen komen. Om dit proces te versnellen, kun je de zaden ook alvast laten beginnen met het zaaiproces in een potje in het raamkozijn of in een kweekkas en daarna overplanten naar de moestuin. Mediterrane groenten hebben erg veel warmte nodig en kunnen dan ook moeilijk in ons Nederlandse klimaat groeien. Gebruik voor deze groenten dus sowieso een kweekkas.

Groenten kweken voor beginners

Als de moestuinplek is gekozen, de plek is omgespit, de plantjes of zaden zijn gekocht, dan is het belangrijk om je moestuin in te delen in vakken, zodat elke groentesoort bij elkaar geplaatst kan worden, niet door elkaar heen gaat groeien en optimaal de ruimte heeft. Vervolgens kun je de planten of zaden in je moestuin gaan plaatsen, water geven en groeien maar!

Regelmatig onderhoud door het onkruid te verwijderen en eventueel wat extra mest toe te voegen is essentieel voor het onderhoud van de moestuin en zorgt ervoor dat de groenten heerlijk en verantwoord zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen op je bord zullen belanden!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.