Heb je de sleutel van jouw woning gekregen en wil je er nog het een en ander aan verbouwen? Dan is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt: zo wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je je huis gaat verbouwen? We zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij.
1. Denk aan je energiecontract en andere vaste lasten
Het is belangrijk om aandacht te schenken aan je energiecontract. Als je net de sleutel van jouw nieuwe huis hebt gekregen, komt er een boel geregel op je af. Zo moet je eigenlijk al vrij snel een energiecontract afsluiten, want je wil natuurlijk niet worden afgesloten op het net. Vooral als je hiervoor nog geen energiecontract hebt afgesloten, bijvoorbeeld omdat je op jezelf gaat wonen, is het belangrijk om een energiecontract af te sluiten. Als je hiervoor al wel een energiecontract had afgesloten, zou je kunnen overwegen om deze mee te verhuizen naar het nieuwe adres.
Zorg er dus voor dat energie aanvragen hoog op het prioriteitenlijstje staat als je gaat verhuizen. Je kunt verschillende soorten energiecontracten aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan een variabel of een vast energiecontract. Een vast energiecontract afsluiten kan handig zijn: de tarieven worden dan vastgesteld en je zit een aantal jaar vast aan het energiecontract. Dit kan je zekerheid bieden.
Naast het energiecontract moet je ook aan andere vaste lasten denken. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeringen, zoals een woonverzekering. Ook als je samenwerkt met een aannemer is het belangrijk dat deze aannemer een CAR-verzekering heeft. Zorg er ook voor dat je de internetaansluiting snel regelt.
2. Vergunningen
Als je van plan bent om jouw huis te gaan verbouwen, zou het kunnen zijn dat je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente waar je gaat wonen. Misschien heb je wel grootse plannen voor jouw nieuwe woning. Zorg er daarom voor dat je je goed verdiept in het feit dat je misschien een vergunning moet aanvragen, denk bijvoorbeeld aan een omgevingsvergunning. Met een vergunning in ontvangst weet je namelijk zeker dat je de geplande verbouwingen mag en kan uitvoeren. Zorg er ook voor dat je op tijd een vergunning aanvraagt: hier kan namelijk enige tijd overheen gaan voordat het wordt goedgekeurd.
3. Aannemer inschakelen
Ga je grote verbouwingen uitvoeren? Dan kan het soms slim zijn om hiervoor een aannemer in te schakelen. Een aannemer kan namelijk deze verbouwplannen laten uitvoeren en realiseren. De aannemer zorgt er eigenlijk voor dat de hele verbouwing voor jou uit handen wordt genomen: zo zorgt de aannemer ervoor dat op tijd de klusmannen komen, dat de materialen op tijd worden geleverd en dat de verbouwplannen ook op tijd worden afgerond. Het inschakelen van een aannemer kan je dus een hoop gedoe, geregel en tijd schelen. Maak wel altijd duidelijke afspraken met de aannemer, zodat hij of zij ook weet wat er te verwachten valt.
4. Denk na over isolatie
Tegenwoordig is het enorm belangrijk om jouw woning goed te isoleren. Door de woning te isoleren, creëer je een behaaglijk temperatuurtje en zorg je ervoor dat je kunt besparen op de stookkosten. De warmte gaat namelijk minder gauw de woning uit die je hebt opgestookt met de verwarming. En dat is natuurlijk prettig, want zo ben je ook nog eens duurzaam bezig. Het is daarom een goede tip om isolatie te overwegen in jouw woning. Verschillende isolatiemaatregelen die je kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld het isoleren van het dak, het isoleren van de vloer en het isoleren van de spouwmuur. Zorg er ook voor dat de ramen in jouw woning zijn voorzien van HR++-glas of triple glas.