Het begrip hectare heb je vast wel eens voorbij zien komen, maar misschien weet je niet meer precies wat en hoeveel het is. Een hectare hoort onder het metrieke stelsel. In het verleden werd er gesproken over andere termen, daarom eerst een stukje terug in de tijd. Sinds de invoering van het metriek stelsel in 1816 vormen de are en de hectare samen een eenheidsmaat. Voor deze tijd sprak men over begrippen als bunder of morgen. Zo werd er vastgehouden aan diverse lengtematen zoals een el, een voet, een roede of een duim. Echter was dat natuurlijk niet praktisch.
Hectare berekenen
Een hectare is een eenheid van oppervlakten van 100 meter x 100 meter, dat 10.000 m2 is. De afkorting die wordt gebruikt is ha, afgeleid van hecto-are. Dit zijn 100 aren, waarbij één are een oppervlakte heeft van 10 meter x 10 meter, dat 100m2 is. Een ander voorbeeld is dat 100 hectare in één vierkante kilometer gaan. Dit resulteert weer in een oppervlakte van 1 000 000 m2. Het berekenen van hellende of diepe terreinen is erg lastig, in ons vlakke Nederland gaat dat een stuk makkelijker. Dat geluk hebben wij dan weer!
Metriek stelsel uitgelegd
Een metriek stelsel kun je gebruiken voor het meten van bijvoorbeeld afstand, gewicht en temperatuur. Daarnaast zijn er verschillende varianten van het metrieke stelsel, waaronder het cgs-systeem of het Nederlandse metrieke stelsel. Sinds het jaar 1960 wordt het internationale stelsel van eenheden (SI-stelsel) gebruikt. Dit is zeer handig voor het economisch verkeer, zodat alle eigenschappen en maten van producten uitgedrukt worden in hetzelfde stelsel. Hierdoor verloopt de communicatie en de samenwerking ook een stuk sneller. De functie van het metrieke stelsel is daarom ook erg eenvoudig: het berekenen en meten van allerlei zaken. Handig!
Geef een reactie