Als we het hebben over de verduurzaming van onze maatschappij, dan zijn zonnepanele vaak een van de eerste dingen die mensen te binnen schieten. Dit komt met name doordat er anno 2022 zo ontzettend veel mensen met zonnepanelen zijn. Je kunt geen woonwijk meer door zonder ze tegen te komen. De zonnepanelen zijn zo duurzaam omdat ze zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit. Ze hebben hierbij wel de hulp nodig van een omvormer en van meerdere opponenten. Wil jij weten hoe zonnepanelen werken? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk alles over!
De werking van zonnepanelen
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van silicium en/of kristal, dit materiaal geleid alleen stroom als er licht op valt. Zonnecellen bestaan uit twee lagen: de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading onder de cel. In de zonnecellen bevinden zich fotonen: elektromagnetische straling afkomstig van het zonlicht. Zodra er zonlicht op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen deze twee lagen. Dit noemen we gelijkstroom.
Nu komt de omvormer om de hoek kijken: de omvormer gaat de gelijkstroom omwisselen in wisselstroom. De omvormer stuurt de stroom het elektriciteit op. Het is deze stroom dat uit onze stopcontacten komt en we gebruiken in ons dagelijks leven.
Drie typen zonnepanelen
Er zijn drie typen zonnepanelen: Poly-kristallijn, Mono-kristallijn en Amorf. De Mono-kristallijn zonnepanelen behoren tot de best presterende PV-panelen die op de markt verkrijgbaar zijn. Hun beste prestaties komen tot uiting bij direct zonlicht. Het rendement per vierkante meter is 14% tot 23%. Van de drie typen zonnepanelen is de Mono-kristallijn de duurste in aanschaf. De meest gunstig geprijsde zonnepanelen zijn met stip op één de Poly-kristallijn zonnepanelen. Door hun gunstige prijs en redelijk hoog rendement van 12% tot 16% is deze lijn erg populair. Amorf zonnepanelen is de goedkoopste optie, maar kent ook een laag rendement van 12% tot 12%. Deze zonnepanelen draaien wel goed in zwak licht, bijvoorbeeld op daken gelegen op het westen of zuiden.
Omvormers
Een omvormer heeft een belangrijke taak, dus deze moet ook van goede kwaliteit zijn. Er zijn gelukkig diverse goede stroomnet-gekoppelde omvormers op de markt. Bijvoorbeeld: micro-omvormer, string-omvormer, multi-string omvormer, optimizer-omvormer, PV-centrale omvormer en hybride-omvormer. Deze verschillen in grootte, trackers, watt, meerdere strings en fasen. Doordat de omvormers in zoveel verschillende variaties te verkrijgen zijn kun je altijd gemakkelijk de omvormer vinden die het beste bij jouw situatie past.
Geef een reactie