Groen dak aanleggen? Handige tips en advies!

0
2
groen dak aanleggen

Het is aantrekkelijk om een groen dak aan te leggen. Dit heeft namelijk de nodige voordelen. Zo is je woning er bijvoorbeeld direct beter door geïsoleerd. Daarnaast is het natuurlijk goed voor het milieu. Er zijn dus voldoende redenen om voor het dak te kiezen. Het is wel fijn om te weten hoe je dit het best kan aanpakken. Kijk bijvoorbeeld naar verschillende soorten, zoals het sedumdak. Kijk ook naar de verschillende manieren van aanpak. Op die manier kan je zorgen dat je het maximale uit de mogelijkheden kan halen.

De pluspunten van een groen dak

Groene daken hebben ontzettend veel pluspunten. Echter is het wel belangrijk dat je het dak wel op de best mogelijke manier aanlegt. Daarmee zorg je ervoor dat je energie bespaart. Ook zorg je voor een betere luchtkwaliteit. Daarnaast is het zo dat je zorgt dat het dak veel langer meegaat omdat het beter beschermd is. Het isoleert niet alleen warmte, maar ook geluid. Dat maakt het dus ook wat beter voor het wooncomfort. Het is daarnaast zo dat je zorgt voor betere afwatering. Het is ook nog eens onderhoudsvriendelijk wanneer het goed is aangelegd. Dit zijn allemaal voordelen die je kunt benutten.

Het juiste soort dak

Voor je aan de aanleg begint, is het slim om eerst eens te kijken welke soort je moet nemen. Je kunt voor een intensief of een extensief dak kiezen. Een intensief dak is bijna gelijk aan een daktuin. Daar kan je dus ook gewoon op lopen als je dat wilt. Er is dan wel een specifieke bouwvergunning nodig. Kies je voor extensief, dan is het eerder een sierdak. Dat kan je wel gemakkelijker aanleggen zonder de vergunningen. Aan de andere kant kan je er bijvoorbeeld niet op lopen en dergelijke. Let daar dus wel goed op bij het kiezen.

De vergunning voor een groen dak in orde maken

Voor een intensief groen dak is het zo dat er een bouwvergunning nodig is. Bij een extensief dak is dat in sommige gevallen ook nodig. Dit hangt af van de oppervlakte en van het gewicht. Dat gaat over daken met meer dan 200 kilo per vierkante meter. Denk ook aan de dikte van het dak wanneer het speciale groen erop komt. Het is dan belangrijk om ook de juiste vergunningen te hebben. Heb je een licht dak, of een vegetatiedak, dan is het over het algemeen zo dat er geen vergunning voor nodig is.

Extra tips bij aanleg van een groen dak

Het is belangrijk om de regenpijp vrij te houden wanneer je het dak gaat aanleggen. Dek deze niet af. Let op dat het dak wel geschikt is om het extra gewicht te dragen. Zorg ook dat de dakranden minimaal 50 millimeter hoger zijn dan het totale dak inclusief groen. Als de wind vol op het dak staat, is het slim om de randen te verzwaren met tegels of met kant-en-klare vegetatiematten te werken. Is het dak meer dan 45 graden schuin? Let dan op dat je voorkomt dat de bedekking kan afschuiven. Daar zijn speciale voorzieningen voor op de markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.