Sinds 1 januari 2015 dienen eigenaren bij verkoop of verhuur van hun bedrijfspand te beschikken over een geldig energielabel. Dit label geeft inzicht in de energieprestatie van het pand. Een energielabel (EPA-U) is verplicht voor kantoorpanden, bedrijfsverzamelgebouwen, horecapanden, winkelpanden, bedrijfsgebouwen, verkoopruimten, bedrijfsunits en verwarmde werkplaatsen. Uitzonderingen op de regel zijn panden die uitsluitend gebruik worden als opslagruimte en panden met een industriefunctie.
Het energielabel geeft de energieprestatie van een bedrijfspand aan in vergelijking met andere panden met eenzelfde functie. Waarbij panden met een A-label het energiezuinigst zijn.
Verplicht energielabel C voor bedrijfspanden in 2023
Naast bovenstaande verplichting moeten kantoren groter dan 100 m² vanaf 2023 verplicht over minimaal een energielabel C beschikken. De verwachting is dat deze verplichting later nog aangescherpt worden. Gezien de afspraken in het klimaatakkoord is het verstandig om als pandeigenaar jezelf voor te bereiden op een energielabel A. Maar hoe wordt een energielabel eigenlijk bepaald? En welke energiebesparende maatregelen kan je als eigenaar nemen voor een beter energielabel? Je leest het in onderstaande blog.
Hoe wordt het energielabel (EPA-U) bepaald?
EPA-U staat voor EnergiePrestatieadvies voor Utiliteitsbouw staat voor hét energielabel voor bedrijfspanden. Om het energielabel vast te stellen is er altijd een fysieke opname van het bedrijfspand nodig. Tijdens deze inspectie wordt de energie-index (EI) van het pand bepaalt door een erkende energieprestatieadviseur. Uiteindelijk wordt de energielabelklasse berekend op basis van de energieprestatie. Er wordt onder andere gelet op bouwkundige eigenschappen en installaties. Onderstaande zaken zijn bepalend voor de energieprestatie van je bedrijfspand:
- Isolatie (o.a. muur, vloer, dak en ramen)
- Verwarming en koeling
- Verlichting
- Ventilatie en bevochtiging
- Opwekken van zonne-energie
Vraag jij jezelf af of je bedrijfspand beschikt over HR-glas? Lees hier hoe je dit hoogrenderend glas kunt herkennen.
Energiebesparende maatregelen voor een beter energielabel
Het is erg lastig om te zeggen welke energiebesparende maatregelen je het beste kunt nemen voor een beter energielabel. Ieder bedrijfspand is anders en vereist dan ook een eigen aanpak als het gaat om het verbeteren van de energieprestatie. Daarom is een fysieke opname van een erkend energieadviseur nodig om vast te stellen welke energiebesparende maatregelen het meest interessant zijn en het meeste effect hebben op de energieklassen.
Sommige energiebesparende maatregelen, zoals het overstappen op LED verlichting, hebben een relatieve lage investeringskost. Dit maakt ze direct uitvoerbaar voor veel bedrijven. Terwijl andere maatregelen een hogere investeringskost hebben. Voor deze investeringen is een goede planning nodig. Als pandeigenaar is het handig om de investeringen goed te spreiden. Plan de investeringen zo in dat je op tijd voldoet aan alle wettelijke verplichtingen.
Weten welke energiebesparende maatregelen je als kantoor eigenaar kunt nemen om te voldoen aan de energielabel C verplichting? Schakel Bedrijfsenergielabels in voor energieprestatieadvies.
Geef een reactie