verbouwen

Dit moet je weten voordat je start met verbouwen

Heb je net een nieuwe woning gekocht of wil je je huidige woning juist gaan verbouwen?
Dan is het goed om, voordat je enthousiast aan de slag gaat, je vooraf eerst te verdiepen in welke zaken je hiervoor geregeld moet hebben. Of je de verbouwing nu zelf doet of dit hebt uitbesteed aan een externe partij, je moet rekening houden met een aantal belangrijke dingen als bijvoorbeeld vergunningen voordat je van start kan met de verbouwing. Heb je bijvoorbeeld ook al gedacht aan een puincontainer? Wij geven enkele tips zodat je met een gerust hart aan de slag kan.

Financiering regelen

Mocht je willen gaan verbouwen, dan kost dit geld. Als je dit geld reeds in je bezit hebt, is dit heel fijn. Echter, er is vaak een hoop geld met een verbouwing gemoeid en daarom dien je eerst een financiering aan te vragen bij een bank om de verbouwing te kunnen bekostigen. Je kunt kiezen voor een lening die je ineens ontvangt of voor een doorlopend krediet. Doorlopend krediet is beter als je met een langdurige verbouwing te maken hebt. Gaat het om het verduurzamen van de woning die verbouwd gaat worden? Dan bestaat er wellicht zelfs een mogelijkheid om hiervoor subsidie te krijgen.

Zelf verbouwen of uitbesteden?

Bedenk wat je eventueel zelf kan en/of wil doen en wat je uit wil besteden. Ga bijvoorbeeld ook na welke hulpmaterialen en welk gereedschappen je nodig hebt. Heb je deze zelf, ken je iemand die deze heeft of moeten deze gehuurd worden? Via Afval.nl kun je ook vele soorten containers huren om afval en puin in te gooien tijdens het verbouwen. Allerlei hulpmiddelen die je tijdelijk nodig hebt, kan je eventueel huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Heb je de verbouwing uitbesteed aan een aannemer? Dan regelt de aannemer alles.

Bouwvergunning nodig?

Over het algemeen heb je bij een verbouwing vaak wel een bouwvergunning nodig. Een bouwvergunning geldt met name als het verbouwen hinder voor mens en/of milieu kan opleveren. Gaat het om isolatiemaatregelen? Dan is er geen vergunning nodig. Gaat het om de achterzijde van een woning? Dan is er meer mogelijk zonder vergunning. De voorkant van een woning zit het meest in het zicht, waardoor de kans groter is dat er bezwaar gemaakt kan worden tegen eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden. Wil je bijvoorbeeld een uitbouw (laten) realiseren aan de achterkant van je woning van minder dan 4 meter? Dan is er meestal ook geen vergunning voor nodig. Gaat het om een dakkapel? Dan hangt het af van het type dakkapel. Bouwvergunningen worden gebruikt door een gemeente om zicht te blijven houden op de veiligheid van een verbouwing en ook om deze te toetsen aan het Bestemmingsplan en de Welstandseisen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.