Je woont op een bovenste verdieping en droomt inmiddels al jaren over de prachtige zomers die je op jouw dakterras kan doorbrengen. Er is alleen een probleem; je hebt nog helemaal geen dakterras. Het realiseren van een dakterras is vaak lastig om verschillende redenen. In eerste instantie denk je natuurlijk direct aan de hoge kosten van het bouwen van een dakterras, en aan de vraag hoe je jouw dakterras in godsnaam zou inrichten. Ook komen wellicht vragen over vergunningen direct bovendrijven. Hoe dan ook, ik vertel je meer over zaken waar je rekening mee moet houden omtrent het bouwen van een dakterras.
Budget en ontwerp van het dakterras
Allereerst is het belangrijk om een duidelijk plan en budget op te stellen. Zo zijn er een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voordat je kan starten met het bouwen van je dakterras. Misschien ben je geneigd om zelf aan een dakterras te klussen, of schakel je liever hulp in van een erkend klusbedrijf. Vraag jezelf ook af of je hulp nodig hebt bij het design van het dakterras, of kijk eens online naar verschillende foto’s van dakterrassen voor inspiratie. Houd altijd je budget goed in de gaten om te voorkomen dat je onnodig veel geld uitgeeft aan dure klusbedrijven, meubels, en materiaal.
Buren, omgevingsvergunning, en splitsingsakte
Helaas is het niet voldoende als alleen jijzelf een dakterras wil bouwen. Andere partijen zullen toch echt benaderd moeten worden voor de realisatie van jouw dakterras. Laten we beginnen bij de buren. Als jouw dakterras namelijk binnen twee meter van de erfgrens ligt, en daarnaast zicht geeft op het erf van de buren, kan dit in strijd zijn met het burenrecht. Contact met de buren is ook belangrijk als je een dakterras op het dak van je buren wil plaatsen. Ook is het belangrijk om een omgevingsvergunning aan te vragen. Een omgevingsvergunning vraag je aan bij je gemeente als je iets wil (ver)bouwen, een boom wil kappen, of in dit geval een dakterras wil bouwen. Vergeet ook niet in de gaten te houden of het plaatsen van een dakterras niet tegen bepalingen van de splitsingsakte ingaan. Dit is vooral belangrijk voor bewoners van een VvE (Vereniging van Eigenaars).
Deze laatste punten schikken je wellicht iets af. Veel gedoe voor het plaatsen van een dakterras. Bedenk je wel dat je werkelijk jaren voordeel hebt wanneer je dakterras eenmaal klaar is voor gebruik. Het blijft in ieder geval zaak om je goed in te lezen, je aan de regelgeving te houden, en duidelijke afspraken te maken met de buren. Ook kan het handig zijn om een juridisch specialist in te schakelen die ondersteuning kan bieden bij de aanvraag van de omgevingsvergunning, en de splitsingsakte voor je kan doornemen.
Geef een reactie