Assesteen

Assesteen: hoe behandelen of opnieuw bezetten?

Wanneer je een oudere woning hebt en je een gevel moet gaan renoveren, kom je waarschijnlijk assesteen tegen. En wat moet je doen als je de muur opnieuw zou willen bepleisteren? In dit artikel leggen we uit wat assesteen is en hoe je het moet behandelen.

Wat is assesteen?

Assesteen staat bekend onder verschillende namen als zendersteen, assebeton, sintelbeton, sintelsteen, slakkenbeton en hoogovencement. Maar wat is het eigenlijk? Assesteen wordt gemaakt van een bijproduct wat vrijkomt bij de productie van staal. Deze slakken worden verpulverd en verwerkt tot een betonsoort, vandaar de naam slakkenbeton of assesteen. Het voordeel van het gebruiken van deze slakken in beton is dat het een relatief lichte betonsoort vorm, die dus zijn toepassing heeft gevonden in de bouw.

Behandelen van muur van assesteen

Het nadeel van assesteen is dat het als het wat ouder wordt relatief makkelijk afbrokkelt. Daar moet je wel rekening mee houden als je er een nieuwe laag overheen wilt plaatsen. Als je pleisterlaag gaat brokkelen en scheuren kan er makkelijk vocht in de muur trekken. Om dat te voorkomen moet je snel de afbrokkelende laag behandelen. Er zijn twee mogelijkheden om een muur van assesteen waarvan de pleisterlaag los laat te behandelen:

1. Renoveren met traskalk

Traskalk wordt verkregen uit vermalen vulkanisch gesteente. Assesteen bevat veel calciumhydroxide, waar traskalk goed op kan hechten. Het voordeel van het gebruiken van traskalk is dat je er niet alleen de muur mee glad kan strijken als een pleister materiaal, maar dat het ook de onderliggende assestenen lag verstevigt en stabiliseert. Bovendien is traskalk goed bestand tegen alle Nederlandse weersomstandigheden en is het een ademend materiaal. Je kunt de traskalk gewoon beschilderen of met tegels afwerken. Zorg voordat je begint wel eerst dat de muur droog is en stofvrij is gemaakt.

2. Renoveren met waterkerende mortel

Heb je het vermoeden dat vocht een probleem gaat vormen in de muur, dan kun je het beste kiezen voor een laag met waterkerende mortel. Verwijder zoveel mogelijk loszittende delen en gruis van de assestenen muur. Je kunt eventueel ook nog de muur injecteren met een impregneermiddel tegen vocht. Behandel de muur nu eerst voor met een primer. Is de muur in een erg slechte staat, dan kun je ook overwegen om een glasvezel laag aan te brengen. Hier overheen zet je een laag waterkerende mortel, tot minimaal een hoogte van 120 centimeter. De muur kun je vervolgens verder afwerken met gewone afwerkpleister.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.